Καλάθι αγορών

Αρθρογραφία

Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και θεραπεία

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια από τις πιο κοινές ουρολογικές παθήσεις με τα συμπτώματα και τη θεραπεία να ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση, ενώ θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή λοίμωξη που συναντάται στους ανθρώπους.

Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται μετά από μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια, κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του ανθρώπου και σε οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού.

Είναι γεγονός ότι η ουρολοίμωξη εμφανίζεται πιο εύκολα στις γυναίκες εξαιτίας της ανατομίας του ουροποιητικού συστήματος (σ.σ. μικρότερη ουρήθρα) που τις καθιστά πιο ευάλωτες στην είσοδο βακτηρίων στην κύστη, ενώ ο πρωκτός που αποτελεί εστία μικροβίων είναι πολύ κοντά στο αιδοίο και στην ουρήθρα. Στους άνδρες βέβαια μπορεί η ουρολοίμωξη να συμβαίνει πιο σπάνια, αλλά απαιτεί θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ το αίτιο πρόκλησης της ουρολοίμωξης συχνά υποκρύπτει άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η λιθίαση και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Ουρολοίμωξη και συμπτώματα

Η ουρολοίμωξη χαρακτηρίζεται από το τμήμα του ουροποιητικού που πλήττει ο παθογόνος μικροοργανισμός και έτσι διακρίνεται στους εξής τύπους:

 • Κυστίτιδα (ουροδόχος κύστη)
 • Ουρηθρίτιδα
 • Πυελονεφρίτιδα
 • Προστατίτιδα στους άνδρες

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης διαφέρουν από τη γυναίκα στον άντρα και επίσης ανάλογα με την ηλικία. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, οι νεότερες σε ηλικία ταλαιπωρούνται συνήθως από συχνουρία, τσούξιμο, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή και στα έξω γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της ούρησης. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί και αίμα στο τέλος της ούρησης.

Από την άλλη, στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς επίσης και στους άνδρες, η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στην κοιλιά, κυρίως όταν καταγράφεται και πυρετός, αδυναμία και τρόμο. Επίσης, στην ουρολοίμωξη τα ούρα μπορεί να είναι δύσοσμα, σκουρόχρωμα, θολά και βέβαια να εμπεριέχουν και αίμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν ο ασθενής με ουρολοίμωξη εκδηλώνει και πυρετό, σημαίνει ότι η μόλυνση μπορεί να έχει επηρεάσει τους νεφρούς ή τον προστάτη και τότε είναι άμεση ανάγκη να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και πολύ πιθανό να απαιτηθεί νοσηλεία για τη διερεύνηση της μόλυνσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ουρολοίμωξη μπορεί να μην εκδηλωθεί με κανένα απολύτως σύμπτωμα, κυρίως σε νέους ανθρώπους, και να διαπιστωθεί μόνο μετά από ουρολογικές εξετάσεις για συγκεκριμένους δείκτες φλεγμονής.

Ουρολοίμωξη και θεραπεία

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις δεν είναι σοβαρές και ειδικά στις γυναίκες μπορεί να θεραπευθούν ακόμα και συντηρητικά, χωρίς φάρμακα, αρκεί από τα πρώτα συμπτώματα να ξεκινήσει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας και τακτική ούρηση. Σημαντικό ρόλο παίζει η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και ο επιμελής καθαρισμός της περιοχής των γεννητικών οργάνων με τα κατάλληλα καθαριστικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια η ουρολοίμωξη θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση νερού, ώστε να συντμηθεί το χρονικό διάστημα της θεραπείας. Αν μετά από τη γενική εξέταση ούρων εντοπιστεί μικρόβιο που έχει προκαλέσει την ουρολοίμωξη, τότε θα ακολουθήσει καλλιέργεια για να αποσαφηνιστεί ποιο αντιβιοτικό είναι το κατάλληλο για τη θεραπευτική αγωγή.

Όταν πρόκειται για υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη τότε ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει και σε νέες εξετάσεις, όπως είναι το υπερηχογράφημα κύστης, προκειμένου να αποκαλυφθεί τυχόν άλλο πρόβλημα στο ουροποιητικό, στο οποίο μπορεί να οφείλεται και η επιμονή της ουρολοίμωξης. Επίσης, η ουρολοίμωξη ενδέχεται να υποδηλώνει την ύπαρξη άλλης πάθησης που αποτελεί και αίτιο πρόκλησής της, όπως η λιθίαση ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, οπότε η θεραπεία πρέπει να στοχεύσει και στο υφέρπον αίτιο.

Καινοτόμο «όπλο» απέναντι στην κυστίτιδα αποτελεί το Vessilen® της Allertec, ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν για τον έλεγχο της κυστικής φλεγμονής και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας και της επώδυνης κύστης.

Χορηγείται με ενδοκυστικές εγχύσεις, εφόσον υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:

 • διάμεση κυστίτιδα – σύνδρομο επώδυνης κύστης
 • επαναλαμβανόμενες βακτηρικές ή μη βακτηριακές κυστίτιδες
 • κυστίτιδα λόγω προστατικής διόγκωσης/προστατιτιδας
 • κυστίτιδα κατά την αντικαρκινική θεραπεία
 • μετεγχειρητικοί ή άλλοι τραυματισμοί της ουροδόχου
 • κυστεοσκοπήση – καθετηριασμός

Το Vessilen® της Allertec εξασφαλίζει:

 1. επαναφορά της ομαλής λειτουργίας των μαστοκυττάρων
 2. αποκατάσταση της ακεραιότητας του ενδοθηλίου
 3. μείωση της φλεγμονής
 4. μείωση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας (κάψιμο, πόνος, συχνουρία, αίσθηση πίεσης στην πυελική περιοχή)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά ουρολοιμώξεων θεραπεύονται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής στο σπίτι, εκτός αν πρόκειται για σπάνια περίπτωση που περιλαμβάνει την παρουσία πυρετού και τότε ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια αγωγή κάτι που μεταφράζεται σε νοσηλεία.

Πώς να προλάβετε την ουρολοίμωξη

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι η ουρολοίμωξη μπορεί να προληφθεί και να αποφύγετε έτσι την επίσκεψη στον ουρολόγο.

Όλη η ουσία της πρόληψης μπορεί να συμπυκνωθεί σε 9 απλά βήματα που μπορείτε να υιοθετήσετε εύκολα στην καθημερινότητά σας.

 1. Πίνετε άφθονα υγρά, πρώτα και κύρια νερό, το οποίο μεταφράζεται σε 8-10 ποτήρια ημερησίως.
 2. Μόλις νιώσετε την επιθυμία για ούρηση, επισκεφθείτε την τουαλέτα και μην το καθυστερείτε.
 3. Κάθε φορά που έχετε ερωτική επαφή να φροντίζετε να ουρείτε αμέσως μετά το τέλος της και να πλένεστε με άφθονο νερό, ιδανικά κρύο διότι οι μικροοργανισμοί αρέσκονται στις μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά όταν η σεξουαλική επαφή είχε αυξημένη ένταση και διάρκεια.
 4. Κάθε φορά που επισκέπτεστε την τουαλέτα, να σκουπίζεστε με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω, διότι η αντίθετη φορά μεταφέρει στην ουρήθρα παθογόνους μικροοργανισμούς που αποικούν τον πρωκτό.
 5. Μη χρησιμοποιείται αντισηπτικά μέσα στον κόλπο, όπως επίσης αποφύγετε τα αρωματικά προσωπικής υγιεινής, διότι αλλοιώνουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα της περιοχής.
 6. Αποφύγετε την ένδυση με πολύ στενά ή συνθετικά ενδύματα.
 7. Πιείτε χυμό cranberry (δηλαδή βακκίνιο μακρύκαρπο), το οποίο προστατεύει από την ουρολοίμωξη.
 8. Φάτε παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με πέτσα και πιείτε ξινόγαλα. Περιέχουν γαλακτοβάκιλλους που προστατεύουν από κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις.
 9. Σε κάθε περίπτωση αν έχετε συμπτώματα ουρολοίμωξης, επικοινωνήστε αμέσως με τον ουρολόγο σας.